13 Mart 2010 Cumartesi

Biyoloji çevirisi


Horizontal Gene Transfer – The Hidden Hazards of Genetic Engineering
Abstract
Genetic engineering involves designing artificial constructs to cross species barriers and to invade genomes. In other words, it enhances horizontal gene transfer – the direct transfer of genetic material to unrelated species. The artificial constructs or transgenic DNA typically contain genetic material from bacteria, viruses and other genetic parasites that cause diseases as well as antibiotic resistance genes that make infectious diseases untreatable. Horizontal transfer of transgenic DNA has the potential, among other things, to create new viruses and bacteria that cause diseases and spread drug and antibiotic resistance genes among pathogens. There is an urgent need to establish effective regulatory oversight to prevent the escape and release of these dangerous constructs into the environment, and to consider whether some of the most dangerous experiments should be allowed to continue at all.

Transgenic pollen and baby bees
Prof. Hans-Hinrich Kaatz from the University of Jena, is reported to have new evidence, as yet unpublished, that genes engineered into transgenic plants have transferred via pollen to bacteria and yeasts living in the gut of bee larvae(1).
If Prof. Kaatz’ claim can be substantiated, it indicates that the new genes and gene-constructs introduced into transgenic crops and other transgenic organisms can spread, not just by ordinary cross-pollination or cross-breeding to closely related species, but by the genes and gene-constructs invading the genomes (the totality of the organisms’ own genetic material) of completely unrelated species, including the microorganisms living in the gut of animals eating transgenic material.
This finding is not unexpected. Some scientists have been drawing attention to this possibility recently(2), but the warnings actually date back to the mid-1970s when genetic engineering began. Hundreds of scientists around the world are now demanding a moratorium on all environmental releases of transgenic organisms on grounds of safety(3), and horizontal gene transfer is one of the major considerations.
Some of us have argued that the hazards of ‘horizontal’ gene transfer to unrelated species are inherent to genetic engineering(4). The genes and gene-constructs created in genetic engineering have never existed in billions of years of evolution. They consist of genetic material originating from bacteria, viruses and other genetic parasites that cause diseases and spread drug and antibiotic resistance genes. They are designed to cross all species barriers and to invade genomes. The spread of such genes and gene-constructs have the potential to make infectious diseases untreatable and to create new viruses and bacteria that cause diseases.



Yatay Gen Geçişi-Genetik Değiştirmenin Saklı Tehlikeleri
Özet
Genetik değiştirme tür duvarlarını geçmek için ve genomları ele geçirmesi için yapay yapılar tasarlamayı kapsamaktadır. Diğer bir ifadeyle o, yatay gen geçişini-genetik materyalin ilişkisiz türlere doğrudan geçişini arttırmaktadır. Yapay yapılar veya transgenik DNA bulaşıcı hastalıkları tedavisiz yapan antibiyotik dirençlilik genlerin yanı sıra bakterilerden genetik materyale, virüslere ve hastalıklara neden olan diğer genetik parazitleri tipik olarak içermektedir. Diğere şeyler arasında transgenik DNA’nın yatay geçişi hastalıklara neden olan ve patojenler arası ilacı ve antibiyotik dirençlilik genleri dağıtan(yayan) yeni virüsler ve bakteriler yaratma potansiyeline sahiptir. Bu tehlikeli yapıların çevreye(ortama) kaçışını ve yayımını(dağılımını) önlemek için etkili düzenleyici gözetim oluşturmasına ve en tehlikeli deneylerin bazılarının hiçbir şekilde devam etmesine müsaade edilip edilmemesi gerektiğini düşünmeye acil bir ihtiyaç vardır.

Transgenik polen ve yavru arılar
Jena Üniversitesi’nden Prof. Hans-Hinrich Kaatz’ın transgenik bitkilere değiştirilen genlerin polen vasıtasıyla bakterilere ve arı larvasının bağırsağında yaşayan mayalara geçirildiğine dair yani yayınlanmamış yeni kanıt olduğu rapor edildi.
Eğer Prof. Kaatz’ın iddiası doğrulanabilirse, transgenik ürünlere ve diğer transgenik organizmalara sokulan yeni genlerin ve gen yapılarının sadece yakından ilişkili türler için tipik(normal) çapraz tozlaşma veya melez ırk yetiştirme(çaprazlama) yoluyla değil ayrıca genomları(organizmaların kendi genetik materyalinin bütünlüğü-bütünü) ele geçiren genler ve gen yapıları ile de yayılabildiğini(dağıtılabildiğini) gösterecektir(gösterir).
Bu bulgu beklenmediktir. Bazı bilim adamları son zamanlarda bu olasılığa dikkat çekmekteydiler fakat uyarılar aslında genetik değiştirmenin başladığı 1970’lerin ortasına dayanmaktadır. Dünya çapındaki yüzlerce bilim insanı şimdi güvenlik temelinde transgenik organizmaların tüm çevresel(ortamsal) yayımında(salıverilmesinde) bir morataryum istiyorlar ve yatay gen geçişi an düşüncelerden biridir.
Bazılarımız ilişkisiz türlere “yatay” gen geçişinin tehlikeleri genetik değiştirme için doğal(yaratılıştan) olduğu fikrini ileri sürdük. Genetik değiştirmede yaratılan genler ve gen yapıları evrimin milyar yılında hiç var olmadı. Onlar, bakterilerden, virüslerden ve hastalıklara neden olan ve ilacı ve antibiyotik dirençlilik genleri dağıtan diğer genetik parazitlerden kaynaklanan(gelen) genetik materyali içermektedirler(meydana getirmek). Onlar tüm tür engellerini geçmek ve genomları ele geçirmek için tasarlanmaktadır. Böyle genlerin ve gen yapılarının dağılımı bulaşıcı hastalıkları tedavisiz yapmak e hastalıklara neden olan yeni virüsler ve bakteriler yaratma potansiyeline sahiptirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder